Tradiční „streetfood“ ze Srí Lanky sice nevypadá až tak dobře, ale o to lépe chutná. Poměrně snadno si tento pokrm můžete připravit i doma…
Nedávno jsem psal článek o nejoblíbenějších jídlech ze svých cest (odkaz zde: https://www.cibulka-na-cestach.cz/nejlepsi-jidla-na-mych-cestach/). Jedním z těchto jídel bylo i Kottu Roti, tedy tradiční jídlo ze Srí Lanky. Příprava je poměrně snadná a rychlá, ačkoliv „přípravné“ práce zaberou možná trochu více času. Uvádím recept „jak to vařím já“, čili to není na 100% originál, ale vzhledem k tomu, že vím jak originál chutná, tak jsem se mu snažil přiblížit, ale zároveň se přizpůsobit „českým podmínkám“.
Suroviny
Protože samotná příprava má několik fází, tak i suroviny rozdělím tak, aby odpovídaly jednotlivých dílčím krokům přípravy. Uvádím množství na 4 porce.
Kari
- Kuřecí maso (v originále včetně kostí, v domácích podmínkách stačí kuřecí prsa)
- 2-3 větší cibule
- Česnek (4-6 stroužků)
- Zázvor (stačí menší kousek)
- Směs kari koření (používám dovezené přímo ze Srí Lanky, ale dobré a dostačující je také Kari od Vitany)
- Mletá kurkuma
- Kokosové mléko (200-300 ml)
- Sůl
- Rajčata (tady bych to nechal na osobní preferenci, jak množství tak jestli vůbec rajčata použít)
- Citronová tráva (není úplně nutná, nenašel jsem velký rozdíl ve výsledné chuti)
- Další ingredience pokud máte k dispozici – kardamon, kari listy
Těsto
- Hladká mouka (1 hrnek)
- Voda (podle potřeby)
- Máslo (2-3 lžíce)
- Sůl (špetka)
- Cukr (malá lžička)
- Množství vody dávám podle potřeby tak, aby se z těsta daly pohodlně formovat placky, celkově berte množství orientačně…
Kottu Roti
- Kuřecí kari
- Placky
- Bílé zelí
- Červená cibule (1)
- Mrkev (1 kus)
- Česnek (2 a více stroužků)
- Zázvor (menší kousek)
- Chilli (čerstvé nebo stačí i mleté)
- Sůl
- Vejce (1 na porci)
- Tavený sýr (individuálně, může být i bez sýru)
- Kari listy (opět pokud máte, není úplná nutnost)
Postup
Kuřecí kari
Maso si nakrájíme na menší kousky a naložíme do směsi nastrouhaného nebo jinak na jemno nasekaného či rozdrceného zázvoru a česneku. Osolíme. Na pánvi pak začneme restovat na jemno nakrájenou cibuli, přidáme kardamon, kari listy a citronovou trávu a po chvilce také naložené kuřecí maso. Smažíme zprudka několik minut. Asi po 5 minutách přidáme kari koření a mletou kurkumu (případně ještě rajčata), pořádně promícháme a přilejeme trochu vody. Podle chuti přidáme sůl či více kari koření a nakonec přimícháme ještě kokosové mléko. Přikryjeme pokličkou a 20 minut necháme dusit na mírném plameni či nižším výkonovém stupni, pokud nemáme plyn…
Doporučuji, aby kuřecí kari mělo co možná nejvýraznější chuť a dostatečné množství „omáčky“, protože nám pak v konečné fázi dodá chuť celému jídlu.
Placky
Začneme asi s 1 hrnkem mouky, do které přidáme několik lžiček másla trochu vody, lžičku cukru a špetku soli. Těsto propracujeme tak, abychom z něj mohli vytvořit menší kuličky (něco mezi golfovým a tenisovým míčkem). Pokud se těsto lepí, přidáme mouku, pokud naopak nedrží, přidáme trochu vody. Nakonec je potřeba mít asi 6-8 kuliček.
Z kuliček následně vytvarujeme tenké placky (podobně jako třeba z těsta na pizzu). Placku pak umístíme na rozpálenou pánev, vytvarujeme další placku, přidáme na pánev a obě placky obrátíme. Pokračujeme dál s další plackou, opět přidáme na pánev. Tam máme nyní již první placku opečenou stranou vzhůru, takže tuto překryjeme novou vrstvou a otočíme. Pokračujeme, dokud máme placky. Ideálně by každá vrstva měla být opečena dozlatova.
Nakonec počkáme, než placky vychladnout a pak nakrájíme na malé kousky. Nejprve krájíme v jednom směru, pak otočíme o 90° a krájíme tak, že nakonec máme malé čtverečky. Takto nakrájené těsto si odložíme někam bokem do misky.
Kottu Roti
Z předchozích kroků máme nachystané kuřecí kari a nakrájené placky. Pro finální přípravu nám stačí již jen pár minut. Připravíme si na jemno nakrájené bílé zelí (asi 2 hrsti na porci), nastrouhaný kousek mrkve, trochu nasekaného zázvoru a česneku, půlku na jemno nakrájené červené cibule. Rozpálíme pánev s trochou oleje. Přidáme česnek, cibuli zázvor a mrkev a asi minutu zprudka smažíme, přidáme mrkev a zelí, špetku soli a chilli, pokračujeme ve smažení asi tři minuty a neustále směs mícháme.
Pak přidáme vejce, 2 hrsti nakrájených placek a zalijeme kuřecím kari. V této fázi už nemusíme tak zprudka. Kdo má rád, tak vmíchá tavený sýr dle chuti (asi tak 30 gramů na porci). Celou směs důkladně promícháme a předěláme z pánve na talíř. Na Srí Lance se v tuto chvíli směs nasekala, což také dalo celému jídlu název („kottu“ = nasekaný). Ale v domácích podmínkách tohle většinou nejde, a tak doporučuji mít suroviny dopředu nakrájené nejemno. Podává se bez přílohy (ona placka už je uvnitř) a případně jen přidáme navíc pro zájemce nějakou chilli omáčku.
I na Srí Lance bylo každé Kottu Rotti originál a nejinak tomu je, pokud to dělám doma. Někdo má rád pikantnější, někdo naopak. Jde to i bez vajíčka, jde to i bez masa. Myslím, že fantazii se meze nekladou a tady to platí dvojnásob. Poprvé jsem tohle jídlo vařil podle receptu https://www.authenticworldfood.com/cz/exoticke-recepty/sri-lanka/kottu-roti.html. Tady je v upravené podobě podle toho, jak to vařím já.
1 komentář: „Exotická jídla doma: Kottu Roti“